Copiii refuză sânul din multe motive.
Cel mai des, dacă asta se întâmplă, mamele găsesc soluția: biberonul. Fie cu lapte muls, fie cu formulă, mesele par să se deruleze în mai multă liniște.
Cel puțin așa pare.
E adevărat, că în planul secund, avem următorul scenariu:
mama vede pe cântar cum bebelușul ia în greutate, asta o liniștește, iar copilul are pur și simplu o stare mai calmă datorată detensionării din atmosferă.
❗În realitate, gestionarea corectă a refuzului sânului presupune o investigare atentă a motivului pentru care bebelușul nu suge la sân.
Faptul că s-a găsit o soluție e ok, însă să lăsăm nerezolvată cauza, ar însemna expunerea la probabile disfuncții care să apară mai târziu în ecuație.
❓Ce vreau să spun cu asta și din ce motive nu sug bebelușii la sân?
În afară de eticheta de "leneși"- care înseamnă altceva de fapt...) și cea de "șmecheri" sau "manipulatori", copiii refuză sânul din motive serioase.
Am sa enumăr doar câteva (cele mai des întâlnite):
✓ 𝗰𝗼𝗻𝗳𝘂𝘇𝗶𝗲 𝘀𝗮𝗻-𝘁𝗲𝘁𝗶𝗻𝗮 (adică creierașul lor are deja un patern de supt, care le-a instalat "fericirea" și siguranța că lichidul care le promite supraviețuirea ajunge la ei în mod ușor de accesat. Orice ființă inteligentă alege calea ușoară de supraviețuire. (ATENTIE! NU "leneșă" ci inteligentă.)
⭐De multe ori le propun mamelor pe care le aud făcându-și copiii leneși următorul scenariu:
trebuie să ajungi în centru pentru a-ți câștiga viața, siguranța. Poți merge cu taxiul, sau pe jos. Ce alegi?
Alegi taxiul, evident. Și asta nu pentru că ești leneșă, ci pentru că ești inteligentă și vrei sa mergi "la sigur".
Orice om care descoperă o cale mai sigură și mai rapidă, o accesează fără doar și poate.
De ce bebelușii nu ar face asta?!
Ăsta este motivul pentru care la început de viață este EXTREM de important ca ei să sugă la sân și să nu primească metode alternative de supt, care să angajeze altfel musculatura gurii și care să îi bage apoi în confuzia tetinei.
Pentru că vor fi puși în situația crudă de a alege între sân și biberon. Sânul miroase a "acasă", l-ar vrea, dau semne chiar că își doresc, dar cu mișcările greșite de la biberon) nu le furnizează lichidul supraviețuirii la fel de constant, ritmic, ciclic perfect ca și biberonul pe care într-un final îl aleg, pentru că le aduce satisfacția, sațietatea.
Daca părinții apelează la ajutorul consultantului în alăptare, cel mai des problema se rezolvă cu o metodă alternativă de supt, care să "antreneze" musculatura corectă implicată în suptul la sân.
✓ 𝗙𝗿𝗲𝗻 𝗹𝗶𝗻𝗴𝘂𝗮𝗹 𝗿𝗲𝘀𝘁𝗿𝗶𝗰𝘁𝗶𝘃 (membrana care leagă limba de planșeul gurii poate fi scurtă, fibroasă sau groasă, iar asta să împiedice limba să fie suficient de mobila încât să se miște "în val". Mișcările peristaltice sunt comune tuturor mamiferelor, iar când această mișcare este împiedicată, neputința derivă în frustrare.
Limba este cel mai puternic mușchi din corp.
Accesul la viață ca ființă este condiționat mult de aceasta zonă.
Limba dirijează mâncarea spre înghițire și tot cu limba ne exprimăm nevoile prin articularea cuvintelor, lucru care ne diferențiază de regnul animal.
Ca ființe sociale, exprimarea este vitală.
Când acolo este restricție, ce se întâmplă în creier? Câtă frustrare, furie, durere se strânge? Cât de irascibil poate fi cineva care nu se poate hrăni așa cum i-ar fost scris codul sau mai târziu nu se poate exprima sau articula cuvintele corect?
Iar fizic, când frenul este restrictiv, corpul dirijează "acțiunea" către alte grupe de mușchi.
Asta se numește compensație.
Aceasta compensație solicită excesiv zone care nu ar trebui sa funcționeze la acea capacitate și nu pentru obținerea hrănii. De acolo pleacă de cele mai multe ori un alt motiv pentru care copii pot refuză sânul:
✓ 𝗧𝗲𝗻𝘀𝗶𝘂𝗻𝗶𝗹𝗲 𝗺𝘂𝘀𝗰𝘂𝗹𝗮𝗿𝗲
Apoi mai avem:
✓ 𝗧𝗼𝗿𝘁𝗶𝗰𝗼𝗹𝗶𝘀 (copilul preferă mai des un anumit sân pentru că efectiv nu reușește să stea comod in ambele părți cu capul/gâtul)
✓ 𝗣𝗿𝗼𝗯𝗹𝗲𝗺𝗲 𝗻𝗲𝘂𝗿𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲
✓ 𝗛𝗶𝗽𝗼𝘁𝗼𝗻𝗶𝗲
✓ 𝗣𝗮𝗹𝗮𝘁 𝗶𝗻𝗮𝗹𝘁 (cerul gurii cu o arcadă mai pronunțată- bebelușul scapă des vidul, deoarece limba nu reușește să facă acea cupă perfectă în înaltul gurii și să o mențină comod în sucțiune și se frustrează, se agita la sân, plânge.)
🌱Recomandarea este ca atunci când un bebeluș refuză sânul, să căutați ajutor la un consultant în alăptare înainte să renunțați la alăptare și să îi oferiți biberonul.
Din păcate la medicul de familie nu găsim întotdeauna pregătire și pe partea asta, așa că este nevoie ca părinții să caute specialistul în alăptare IBCLC.
Nu subestimați acest ajutor, stați de vorbă cu cele care au reușit mai degrabă, decât cu mamele care nu au reușit.
💚Îmi doresc mult să share-uiesc aceste informații cu cât mai mulți părinți, pentru că doar în felul acesta vom reuși să schimbăm cifrele în fața alăptării
Și vreau mai ales, să avem mame liniștite, care să reușească să depășească frustrarea că alăptarea le-a sădit neputința în suflet.
De asta am scris o carte cu noutăți și detalii care lipseau din vechea carte "Mama și copilul".
Să fim toate #DalaiMama , de ce nu?!
Weekend frumos și alăptare lină ❤️
Comments